top of page

Bipolar Bozuklukta Aile Desteği


bipolar

Bipolar Bozukluk yaşam boyu süren, bir ucunda taşkınlık (mani), diğer ucunda ise çökkünlük (depresyon) görüldüğü tekrarlayan ataklarla seyreden, atakların arasında hastanın çoğunlukla tamamen normale döndüğü, etkin tedavi edilmediği taktirde kişilerarası, sosyal ve mesleki işlevselliğin bozulduğu kronik bir hastalıktır.


Bipolar bozukluğu olan bir kişi mutlaka bir psikiyatrist tarafından tedavi edilmelidir. Ruh sağlığı alanında çalışan diğer kişiler, örneğin psikologlar ve sosyal çalışmacılar da tedaviye destek olabilirler. Bipolar Bozukluk için her hastanın özelinde bir ilaç tedavisi düzenlenir. Hastaların çoğu tedaviye cevap verirler.


Ancak Bipolar bozuklukta maalesef hastaların %64’ü ilacını düzenli kullanmamaktadır. Bipolar bozuklukta atakların tekrarlamasının en önemli nedeni kötü tedavi uyumudur.

Tedaviye uyamamanın önemli bir kısmı hem hastanın hem de yakınlarının bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hastanın ve ailesinin psikoeğitimi bu eksikliği giderir. İlaç tedavisinin yanı sıra psikoterapinin de oldukça faydası vardır. Terapide yaşam düzeni değişiklikleri, alkol ve diğer psikoaktif maddelerden uzak durma, stresle başa çıkma stratejilerini öğrenme, hastalığın seyri ve atakların kişiye özel uyarıcı belirtilerini tanıma konularında çalışılır. Ayrıca hastanın ailesinden ve arkadaşlarından tedavi için destek görmesi de önemlidir. Ancak bu destek ne aşırı ilgi ne de ilgisizlik olmalıdır. İzlemde gerekirse aile terapisi de faydalı olabilir.

Aile Terapisi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız...


bipolar


Bipolar Bozuklukta hasta yakını olarak yapabilecekleriniz:

  • Bipolar bozukluk hakkında öğrenebileceğiniz kadar çok şeyi güvenilir kaynaklardandan öğrenin.


  • Bölgenizdeki yerel destek gruplarını ve kuruluşlarını araştırın. Deneyimlerinizi paylaşmak ve karşılıklı destek sağlamak için bakım verenler grubuna ya da aile ağlarına katılın.


  • İnternet üzerindeki destek gruplarını ve aile üyeleri forumlarını araştırın. Birçoklarının sizinkine benzer hikayeleri ve deneyimleri bulunmaktadır.


  • Davranış sorunları olduğu dönemlerde bile yakınınızı reddetmeyin, iletişimi açık tutun. Yanında olun ama duygusal olarak da kendinizi izole edin. Atak sırasında yakınınızın söylediklerini üzerinize alınmayın. Bu sözleri hastalık etkisiyle söylediğini aklınızdan çıkarmayın. Bunun değerini atak sırasında bilemeyebilirler ama sonrasında anlayacaklardır.


  • Yinelemenin uyarıcı belirtileri hakkında bilgi edinin. Yakınınızı bu uyarıcı belirtiler açısından iyi gözlemleyin. Kendi uyarıcı belirtilerini fark edin.

  • Yakınızın hayatındaki problemlerle ve stresle baş edemediğini gördüğünüzde psikoterapi alması için yardımcı olun. Psikiyatrı ile sadece atak dönemlerinde değil, normal hissettiği dönemlerde de iletişim halinde olması yönünde destekleyin.

​​

  • Yakınınızla birlikte ata sırasında uygulanmak üzere bir “kriz planı” oluşturun. Böylece her ikiniz de atak sırasında ne yapılması gerektiğini bilin, paniklemeyin.


  • Yakınınızın takvimlerle, günlüklerle ve diğer yardımcı araçlarla hayatını düzenlemesine yardımcı olun.


  • Yakınınızın tedavisini aksatıp aksatmadığını nazik bir şekilde kontrol edin. Aksatıyorsa neden aksattığını anlamaya çalışın. Psikiyatrı ile bu konuda iletişim kurması yönünde destekleyin.


  • İntiharın uyarıcı bulgularını öğrenin. Yakınınızın böyle bir tehlike içinde olduğunu hissederseniz acilen sağlık ekibiyle iletişime geçin. Sorumluluğu gereğinden fazla yüklenmeyin.


  • Yakınınızı mümkün olduğunca bağımsız yaşaması konusunda cesaretlendirin. Onun sorumluluğun altında kalmayın. Kendinizin de bir hayatı olduğunu unutmayın. Ayrıca diğer aile bireylerini de ihmal etmeyin. Onların da sizin ilgi ve sevginize ihtiyaçları var.

Bipolar Bozukluk hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız...


bottom of page