Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Hipertansiyon “önlenebilir ölüm nedenleri” içinde ilk sırada yer almakta. T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de, ülkemizdeki her 4 ölümden 1’i, tansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebilir. Hipertansiyonu önlemedeki en önemli adımlardan biri, tuz tüketimine kısıtlama getirmek. Ülkemizdeki tuz tüketimi, sağlıklı bir yaşam için önerilen miktardan yaklaşık 3 kat fazla. Aşırı tuz tüketimi yıllar içinde hipertansiyon gelişimine davetiye çıkarıyor.
Beslenmemde tuzu azaltmaya çalışırken, hiç farkında olmadığım gizli tuz(ak)lar olduğunu anladım. Sizlere de not geçelim:
Saklanmış tuz tuzakları gıdalar:
Hazır soslar (soya sosu, ketçap, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi)
Her nevi hazır paketli ürün ve atıştırmalık (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, hazır çorba; mono sodyum glutamat gibi içinde sodyum geçen tüm tad verici ve koruyucular besinin tuz/sodyum içeriğini artırıyor)
Yeni yılda kilo vereceğiz diye alışveriş listesine eklenen kahvaltılık gevrekler
Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
Probiyotik ve doğal diye son zamanların ünlenen ev (tabiki market de) Turşusu ve salamura (sebze turşuları, siyah ve yeşil zeytin)
Haftada en 2 kez balık yiyelim diye kolaya kaçtığımız balık konserveler
Şarabın yanında bayıldığımız tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et
Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler
Yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmeli.
Ne yapmalıyız?
Ambalajlı gıda tüketmeyin.
Taze sebze ve meyve tüketimini artırın.
Fast food tüketimi azaltın.
Kavrulmuş kuruyemişleri değil taze olanları tercih edin.
Yemek hazırlama, pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmeyin.
Tuz tüketimini 1 tepeleme çay kaşığı ile kısıtla ve sofradan tuzluğu kaldırın.
Tuz yerine doğal lezzet arttırıcıları (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber, nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen vb.) kullanın.
Peynir, zeytin, turşu, salamura ürünleri yemeden ve kullanmadan önce suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulayabilirsin veya az kısıtlı tüketin.
Sağlık bir bütündür. Sağlığımızla ilgili kaygı bozukluğundan kurtulmak istiyorsak, kaygımıza kulak vermeli, bizim için risk yaratabilecek faktörleri azaltmak için eyleme geçmeliyiz. Aksi taktirde kaygı bedenimizi korumak için onu duyalım diye bağırmaya başlar, kaygının ismi "Hastalık Kaygısı Bozukluğu" olur. Doğru kullanılan kaygı hayat kurtarır. Duygularınızı kullanın ;)